Počela je nogometna "egzotika" Afričkog kupa nacija i odmah veliki skandal s dronom

Moguća špijunaža

14.01.2024. 11:23
  • Podijeli:
africki-kup-nacija-anadolija.jpg

Sinoć je pobjedom Obale Slonovače nad Gvinejom Bisau (2:0) otvoren Afrički kup nacija, a posljednjih dana u fokusu je skandal s dronom i navodnom špijunažom kojeg su doživjeli nogometaši Alžira.

Obala Slonovače domaćin je Afričkog kupa nacija 2023 (po službenom nazivu, iako se igra početkom 2024. godine). Očekivano, domaćin je lako otvorio turnir pobjedom nad Gvinejom Bisau, a strijelci za Obalu Slonovače bili su Seko Fofana i Jean Philippe Krasso.

No, kako smo na to i navikli, nije moglo bez skandala ni na početku. Nogometaši Alžira jedni su od glavnih kandidata za titulu, a na posljednjim treninzima doživjeli su pravu neugodnost.

Alžirci takmičenje otvaraju u ponedjeljak protiv Angole, a na posljednjim njihovim treninzima, koji su strogo zatvoreni za javnost, pojavljivao se dron koji ih je snimao. To je izazvalo sumnju da neko špijunira igrače Djamela Belmadija i njegove igrače te je odvlačilo pažnju nogometaša na treninzima.

DZFoot prenosi da je policija u Abidjanu pronašla odgovornog i da je riječ o državljaninu Obale Slonovače koji radi u medijima. Nije jasno za šta je koristio snimke, a odmah je priveden u policiju.

Inače, Afrički kup nacija u Obali Slonovače je 34. izdanje najelitnijeg takmičenja u Africi. Fanovi su podijeljeni i za ovo takmičenje nema "sredine". Dok ga jedni ne vole zbog manjeg broja golova, za one druge to je turnir u kojem imaju priliku gledati najegzotičnije zemlje koje nemaju priliku često pratiti u svijetu nogometa.

Dodatnu draž takmičenju daje to što se pobjednik bilo koje utakmice nikada ne zna unaprijed, a iznenađenja iz dana u dan sastavni su dio turnira.

Titulu brani selekcija Senegala koja je osvojila trofej prije dvije godine, a najtrofejnija selekcija je Egipat sa sedam titula. Slijede Kamerun (pet), Gana (četiri) i Nigerija (tri).

I ove godine favoriti su isti, Egipat, Obala Slonovače, Nigerija, Alžir, Maroko, Senegal i dalje tim redoslijedom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()