Piksi otvoreno pred Katar: O spisku, ambicijama, povredama, Brazilu...

"Poručujem momcima: "Ne morate ništa, možete mnogo!" Ponoviću to svima i na putu ka Dohi… Ko smo mi, uopšte, bez vjere…"

14.11.2022. 17:59
  • Podijeli:

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković po ko zna koji put je uvjerio naciju da njegovi Orlovi mogu da naprave podvig na predstojećem Mundijalu.

Kada je sjeo na užarenu klupu, Piksi je u svom stilu, mirno, šeretski, ali i samopouzdano poručio navijačima da ne brinu jer će njegova četa izvaditi vizu za Katar.

Obećano - ispunjeno. Prije tačno 365 dana Srbija je preokretom pokorila Lisabon, savladala Portugaliju sa 2:1 i direktno, sa prvog mjesta grupe osigurala put na planetarnu smotru.

Na krilima tog uspjeha Orlovi su nastavili da "bildaju" samopouzdanje, osvojili su i grupu Lige nacija, osigurali prolaz u elitnu diviziju i napravili briljantnu uvertiru za ispit na najvećoj pozornici.

Piksi je potom morao da donese neke teške odluke. U avionu za Katar ima mjesta za samo 26 igrača. Čuveni as je vagao, izvagao, javnosti saopštio svoju odluku i dobio puno povjerenje.

Rijetko kada se dešava da navijači nemaju zamjerki. Uvijek se nađe neko da postavi pitanje tipa zašto ide ovaj, a ne onaj ili slično. Ovog puta, na sceni je apsolutno jedinstvo.

Nacija ne da ne sumnje u Stojkovićeve odluke, nego potpuno stoji iza njih. I jedva čeka generalnu probu u petak protiv Bahreina. A onda i premijeru sa moćnim Brazilom.

Doduše, postoji mala bojazan zbog dva napadača, Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića, koji su roviti. Međutim, Piksi uvjerava da će sve biti ok.

"Nadam se da ćemo biti u kompletnom sastavu na SP, imamo 26 momaka na raspolaganju. Putovaće Mitrović, siguran sam i sa jednom nogom. Nisam vidio, jesam čuo za fotografiju na štakama. Imamo, ne daj bože, vremena da do večeras u ponoć promijenimo spisak, ali… Niko ne razmišlja o tome. Odlično poznajem mentalitet momaka, Vlahovića i Mitrovića posebno, nebitan je Bahrein, nama je Brazil u mislima", bila je selektorova uvodna riječ u jednočasovnom druženju sa medijima.

Spisak i činjenica da u javnosti nije bilo oprečnih komentara o prezimenima 26 putnika u Dohu, dali su pravo selektoru da prezadovoljno konstatuje.

"Uradili smo fantastičnu stvar, plasirali se među 32 ekipe na svijetu. Na širem spisku bilo je 35 fudbalera, nismo nagradili njih 26, već su momci zalaganjem, odnosom i dobrom atmosferom zaslužili pozive. Daleko da su ostalima zatvorena vrata, oni su budućnost domaćeg fudbala… Postoje i objektivni razlozi, ne želim da gledam u pasulj ko će moći, a ko ne… Vidim da u javnosti nema pitanja zašto je neko tu, zašto drugi nisu… Nema mjesta sentimentima, da sam mogao sve bih vodio".

Nekada sjajna "desetka" je priznala da neke odluke nisu bile lako, ali i da vjeruje kako je ispravno postupio.

"Nestabilno stanje sa povredama, na primjer, uticalo je da Matije Nastasića nema na spisku. Mihailo Ristić je odigrao 124 minuta posljednjih mjeseci. I Aleksa Terzić je bio dio tima od početka, budućnost je srpskog fudbala… Mogu da pričam i o Dejanu Joveljiću i ostalima sa spiska. Donio sam logične odluke, one moraju da se donesu i budu moje. Zato mirno spavam!"

Na red je došla priča o tome kako srpski reprezentativci moraju da igraju i ponašaju se:

"Javnost daje sud, ali Srbija i kad gubi mora da bude ispraćena aplauzima. Niko nema pravo da nas vrijeđa da se nismo borili. Velike su razlike između vođenja i igranja u timu, bio sam u obje uloge na Mundijalu. Zadovoljstvo je biti dio velike smotre, jedinstvene na svijetu… Postoji neka konstanta, ne smijete da obrukate vas, porodicu, navijače, medije..."

Dotakao se Piksi i izjave, izrečene tokom susreta sa Zlatnom boginjom, da će javnost tek čuti za momke koje predvodi.

"Kad će ovi momci da urade veliku stvar, ako ne sad. Katar je odlična prilika za nas! Bićemo hrabri, znamo da igramo, sad da vidimo ko je bolji. Nećemo biti vreća za udaranje. Napravićemo svakom problem! Ispred nas su Brazil, Kamerun i Švajcarska, učinićemo sve da dođemo do nokaut faze. Sjetite se prošle godine, nismo se razlikovali od ostalih putnika na beogradskom aerodromu pred odlazak na utakmicu u Lisabon… Tako je i danas. Zato poručujem momcima: "Ne morate ništa, možete mnogo!" Ponoviću to svima i na putu ka Dohi… Ko smo mi, uopšte, bez vjere…"

Pričalo se mnogo i o takmičenju u jeku klupske sezone. Planeta će dobiti vladara tek u decembarskim danima, dovoljno da selektor pronađe još jednu iskru zadovoljstva i opšteg optimizma.

"Nema potrebe da se negoduje, niti poseže za lošim komentarima. Igraće se samo jednom u jesenjem terminu, nikad više. Verujem da će Mundijal biti odlično organizovan, pred velikim brojem navijača, u jednom gradu, sjajnim stadionima… Nekad i pripreme za SP mogu da budu naporne, dosadne, pogotovo ako traju mesec dana… Ovako, očekuje nas brzo takmičenje. Radujem se iskustvu, barem u narednih 200 godina neće biti svjedoka sličnog događaja".

Srbiju 24. novembra očekuje duel sa Brazilom. Odlična prilika da već na startu Piksijeva četa izmjeri snage sa ekipom, često pominjanom u njegovom igračkom i selektorskom putu.

"Moraće i Brazil da se pokaže protiv nas. Utakmica jeste, istovremeno, laka i teška. Imaćemo šta da kažemo na terenu. Mogao bih već sada da izdiktiram najbolji sastav Brazila za meč sa nama. Neozbiljno bi bilo, napisaću, pa ćemo da vidimo 24. novembra".

O teorijama da duel sa Švajcarskom, kao i u Rusiji 2018, nosi sudbinski karakter uslijedila je kratka opservacija.

"Idemo po korak, očekuje nas turnir, do krova vodi šest ili sedam utakmica. Čeka nas prva, druga, treća i najbitnija. E, sad, prvo da vidimo zdravstveni bilten, kako se i fudbaleri osjećaju… Od sutra smo u Bahreinu, imaćemo priliku da se dodatno zbijemo, upoznamo aktuelan trenutak svakog od nas. Moramo da budemo dostojni najveće smotre u fudbalu. Ovo je vreme da se uživa", naglasio je između ostalog, Stojković.

Fudbaleri Srbije večeras su počeli Operaciju Katar
  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()