Njemački velikan se vratio u Ligu prvaka nakon 14 godina, Bundesliga nadmašila Premiership

Ponovo među najboljim

02.05.2024. 11:11
  • Podijeli:
stuttgart reuters-663341854ef16.webp Foto: Reuters

Bundesliga je sinoćnjom pobjedom Borussije Dortmund nad PSG-om u prvom meču polufinala Lige prvaka dobila utrku s engleskom Premier ligom i francuskom Ligom 1 za dodatno mjesto u elitnom takmičenju.

Nijemci su do ovog trenutka osvojili 18.357 poena u evropskim takmičenjima, a kao i Italijani (19.428) još uvijek imaju tri predstavnika u Evropi.

Englezi su ostali samo na Aston Villi i trenutno su treći sa 17.375 poena, dok Francuzi imaju 16.083 i dva aktivna predstavnika. Pored Svetaca tu je još i polufinalista Evropske lige Marseille.

Bundesliga će tako naredne sezone imati pet predstavnika u Ligi prvaka, a pobjedu Dortmunda posebno su proslavili u Stuttgartu, slavnom njemačkom klubu koji je tako osigurao svoje mjesto u Ligi prvaka naredne sezone.

Petostruki prvak Njemačke se prije četiri godine vratio u Bundesligu iz Cvajte, a ove sezone blista i trenutno je treći na tabeli.
Zahvaljujući činjenici da i peto mjesto vodi u Ligu prvaka, popularne Švabe postale su siguran putnik u ovo takmičenje jer će se tamo naći i ako ih prvi pratioci RB Leipzig i Dortmund prestignu u finišu sezone.

Stuttgart je Ligu prvaka posljednji put igrao u sezoni 2009/10, a tada ga je Barcelona eliminisala u osmini finala sa ukupnih 5:1.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()