(Ne)očekivan izbor: Belgija ima novog selektora

Možda i jeste bio prvi zbor, ali nije tajna da su Belgijanci opipivali i puls drugima

08.02.2023. 11:03
  • Podijeli:
Domeniko Tedesko_Michael Sohn AP Tanjug-63e3703fb9201.webp Foto: Michael Sohn / AP / Tanjug

Domeniko Tedesko je novi selektor Belgije i čovjek čiji će prvi zadatak biti da postavi temelje neke nove selekcije Crvenih đavola.

Roberto Martinez je poslije dvomjesečnog natezanja dobio nasljednika. Možda ne baš onog koje su isprva željeli u savezu, iako će oni reći da jeste.

Ona stara generacija, unaprijed nazvana "zlatnom", iako do zlata nije dobacila, već je sišla sa velike scene i ostali su samo Kevin de Brujne i Romelu Lukaku da u naponu snage poguraju neke nove snage. Na Mundijalu u Kataru se vidjelo da je za njih još rano, ispali su već u grupi pošto su bili iza Maroka i Hrvatske, mada je baš Lukaku imao šanse da Vatrene saplete mnogo prije osvojene bronzane medalje.

Hrvati su ipak prošli, a Belgijanci krenuli u novi process i volan povjerili Tedesku.

"Kliknuli smo već na prvom sastanku. On je bio naš prvi izbor, jer predstavlja fudbal kakav želimo da igramo -  energičan sa mnogo presinga naprijed, rekao je izvršni direktor saveza Peter Bosaert.

Možda Tedesko i jeste bio prvi zbor, ali nije tajna da su Belgijanci opipivali i puls drugima. Lokalni mediji su pisali da su čak isprva željeli Joahima Leva, svjetskog šampiona sa Njemačkom iz 2014. godine. Pominjao se i legendarni Tijeri Anri, kasnije pomoćnik u stručnom štabu Belgije, koji je navodno bio izbor igrača.

Na kraju, izbor je 37-godišnji Tedesko, koji je ime stekao u Šalkeu, zatim radio u moskovskom Spartaku i na kraju Lajpcigu. Baš taj posljednji angažman je i otežavao dogovor, jer je Italijan sa njemačkim pasošem poslije osvojenog Kupa i plasmana u polufinale Lige Evrope u prvoj sezoni dobio otkaz početkom druge.

Presudio mu je težak poraz od Šahtjora (1:4) u Ligi šampiona. Lajpcig je svejedno trebalo da mu isplati 1.000.000 evra na osnovu ranije potpisanog ugovora, ali je očigledno i ta prepreka savladana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()