Na zidu Barcelone osvanuo grafit na kojemu Rubiales ljubi Mikea Tysona

Prvi čovjek fudbalskog saveza Španije na udaru javnosti zbog skandala s fudbalerkom Jennifer Hermoso

31.08.2023. 15:41
  • Podijeli:
luis rubiales mike tyson instagram-64f097e04b8de.webp Foto: Instagram

Na zidu u Barceloni osvanuo je grafit koji prikazuje predsjednika Španskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa kao ljubi usta bivšeg američkog boksera Mikea Tysona, nekad osuđenog za seksualno napastovanje jedne žene.

Grafit je izradio južnoamerički umjetnik i aktivist kao znak protesta zbog Rubialesovog poljupca u usta nogometašice Jennifer Hermoso.

"U početku sam na muralu htio oslikati pobjedu španske ženske reprezentacije, ali kada sam vidio što se dogodilo s Rubialesom uvidio sam potrebu za osudom iskorištavanja moći, a koje je prisutno u raznim sferama društva", rekao je autor Diego Ojeda za novine El Mundo.

Fudbalerke Španije su pobijedile s 1-0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva odigranog 20. kolovoza u Sydneyu, a euforični Rubiales je tokom dodjele zlatnih medalja na podiju primio rukama za glavu igračicu Hermoso, privukao ju k sebi, te poljubio u usta pa se smijao.

"Bi li tako poljubio (nogometaše) Iniestu ili Carvajala?", pita se Ojeda, brazilsko-čileanski umjetnik.

Kako bi izrazio svoj protest protiv "samovolje muškarca na položaju nad ženom" spojio je Rubialesa s Tysonom, bokserom koji  je bio u zatvoru od 1992. do 1995. godine zbog osuđujuće presude za silovanje jedne žene.

Ojeda kaže da se na radnim mjestima, u raznim sektorima, forsiranje poljupca  smatra normalnim, a da je zapravo riječ o "iskorištavanju moći" zamaskiranom u "nedužnost i nesporazum".

"Dosta je više toga", napominje.

Rubiales tvrdi da mu je Hermoso dala dopuštenje za taj "spontani" i "euforični" poljubac, do kojeg je došlo između dvoje prijatelja, te da će "svoju nedužnost" braniti na sudu. Hermoso je poručila da ju je poljubio u usta protivno njenoj volji i da je ona žrtva. Sindikat nogometašica i Španski nogometni savez zatražili su od Rubialesa da odstupi s funkcije, što on odbija tvrdeći da je nedužan.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()