Mundijalska subota: David na Golijata pa evropski klasik

Prvi će na teren Marokanci i Portugalci, u bici koja je zakazana za 16 časova. Potom, od 20 sati, slijedi englesko-francuski okršaj

10.12.2022. 11:49
  • Podijeli:
Maroko_Profimedia-63945dd1cb6ab.webp Foto: Profimedia

Maroko ili Portugalija, Engleska ili Francuska? Ovo su današnje dileme katarskog Mundijala koji ulazi u uzbudljivu završnicu.

Juče smo gledali dvije drame, obje su odlučene sa "kreča", a neće biti iznenađenje ukoliko slične predstave budemo vidjeli i danas.

Prvi će na teren Marokanci i Portugalci, u bici koja je zakazana za 16 časova. Potom, od 20 sati, slijedi englesko-francuski okršaj.

Malo ko je Lavovima Atlasa uoči starta Svjetskog prvenstva davao šansu da prođu grupu. No, afrički sastav ne da je u tome uspio, nego je u konkurenciji Hrvatske i Belgije bio prvi, onda šokirao kalkulantsku Španiju i tako izborio prvo četvrtfinale u istoriji.

Sada je na redu još jedan veliki test. Ašraf Hakimi i društvo pokazali su kako u 90, 120 pa i više minuta David može da pobijedi Golijata. Portugalci jesu favoriti, međutim, posljednje što im treba je da potcijene ovako kompaktnog rivala koji u 270 minuta fudbala protiv velesila Španije, Belgije i Hrvatske nije kapitulirao.

Kristijano Ronaldo, s druge strane, je važnija tema za portugalsku javnost od samog rivala. A to nikada nije dobro. Uvrijeđena zvijezda nedavno je napustila Mančester junajted, malo je falilo da isto učini i reprezentaciji nakon što ga je Fernando Santoš ostavio na klupi protiv Švajcarske. Nesuglasice su, navodno, izglađene. Je li uistinu tako, saznaćemo uskoro, za nekoliko sati.

Večernji termin rezervisan je za duel dva evropska diva. Trikolori su aktuelni planetarni prvaci zbog čega imaju ulogu blagog favorita. Grupu su prošli rutinski i jednako tako "odradili" Poljake u osmini finala. Stiče se utisak da Kilijan Mbape, Olivije Žiru, Antoan Grizman i društvo u "rezervoaru" ima još mnogo goriva, te da u prve četiri utakmice nisu morali da "zapnu" 100 odsto. Večeras hoće.

Jer, s druge strane zelenog pravougaonika biće Gordi albion, ekipa koja na svaki veliki turnir iz domovine bude ispraćena samo sa jednim ciljem, da se vrati sa peharom. Engleska javnost voli da pretjeruje i nacionalni tim diže u nebesa. Ovog puta je drugačije. Nadaju se svi na Ostrvu da mogu do kraja, ali i puno ozbiljnije pristupaju igri. Lagana "šetnja" protiv Senegala nagovještava da ovaj tim može mnogo. Koliko? Večerašnji derbi daće odgovor.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()