Mundijalska euforija: Za rijetku sličicu Mesija pravo malo bogatstvo

Čuveni Panini od 1970. godine svakom šampionatu daje poseban šmek nadaleko prepoznatljivim sličicima i albumima. Ove godine je otišao korak dalje

19.11.2022. 13:50
  • Podijeli:
Messi Panini_Ilustracija-1668857380250.webp Foto: Ilustracija / Yazan Dyab

Dan pred početak Svjetskog prvenstva u Kataru mundijalska euforija dostiže vrhunac, a sa njom i kolekcionarska groznica.

Čuveni Panini od davne 1970. godine svakom šampionatu daje poseban šmek nadaleko prepoznatljivim samoljepljivim sličicima i albumima koje skupljaju i stari i mladi, dječaci i djevojčice, bake, deke.

Kako je vrijeme prolazilo, a groznica skupljanja dragocjenih slija uzimala maha, italijanska kompanija je kreirala sve zahtjevnije i obimnije kolekcije.

Ove godine je otišla korak dalje pošto je, pored regularnih, u paketiće ubacila i Ekstra sličice u četiri boje: bordo, bronzana, srebrna, zlatna. Na njima je 20 planetarnih zvijezda među kojima su i Luka Modrić, te Dušan Vlahović.

Kako je pojašnjeno, jedan bronzani primjerak se može pronaći na svakih 190 paketića, bronzani na 317, srebrni na 950, a zlatni tek na 1.900 paketića u prosjeku.

Na osnovu ovoga, jasno se može zaključiti da se radi o rijetkim sličicama koje imaju veliku vrijednost. Ako se na to doda podatak da njih ni ne trebate da lijepite u album, već služe samo kao bogati dodatak vašoj kolekciji, onda je jasno da su one potencijalan izvor lijepe zarade.

Toga su, čini se, svjesni i klinci koju skupljaju slije. Naime, Ekstra stikeri dolaze zajedno sa preostalih pet standardnih slija pa paketići budu deblji. Tako je prilikom kupovine na jednom banjalučkom kiosku zabilježeno da kolekcionari zamole prodavačice da "opipaju" paketić i kada misle da je "to to", kupe ga. Samo, problem je i što su sličice sa amblemima reprezentacija deblje, tako da ih one nerijetko "prevare".

Bilo kako bilo, kolekcionari širom planete spremni su da plate fine svote za dodatne sličice fudbalskih asova, a mi smo istražili kakva je situacija u našoj regiji, ali i šire.

Na popularnom bh. sajtu za kupo-prodaju možete naći bogatu ponudu i potražnju. Dok pojedinci prodaju duplikate po 20, 30, 50 feninga, ozbiljniji skupljači žele i Ekstra "stikere".

"Obična ekstra sličica 10 KM, bronzana 15 KM, srebrna 20 KM (Nejmar, Mbape, Ronaldo ili Mesi 30 KM), zlatna 30 KM (Nemar, Mbape, Ronaldo ili Mesi 50 KM). Bez glupih pitanja i piskaranja poruka koliko koja vrijedi... kako na "ebay-u " vrijedi 100, 200, 300 evra i slično. Bujrum prodajte na "ebay-u" ako smatrate da vrijedi puno više", bio je jasan jedan sarajevski kolekcionar.

Njegov sugrađanin je na istom servisu "okačio" oglas da prodaje ekstra srebrnu sličicu Luisa Suareza. Cijena: 250 KM. Na istoj platformi moguće je pronaći skoro sve obične "stikere", čak i popunjene albume, te toliko željene Ekstra primjerke za koje vam treba minimum 50 maraka pa naviše...

U Hrvatskoj, najskuplja sličica na popularnoj kupi/prodaj platformi je, pogađate, Mesi, i to srebrni Ekstra "stiker". Korsnik iz Đakova ga cijeni 198 evra.

Jedan Zagrepčanin je, pak, skupio svih 20 bronzanih Ekstra "stikera". I dao ih na prodaju za 364,99 evra:

"Prodajem kompletan bronzani set Panini ekstra sličica. 20 igrača (14 legendi + 6 rookie) u bronzanoj boji".

Za triling Klijan Mbape (bordo), Vlahović (bordo) i Sadio Mane (bronza) potrebno je izdvojiti 26,54 evra, koliko ih cijeni korisnik iz Siska.

U Srbiji su cijene još više. U oglasu jednog Nišlije piše da Ektra zlatna Mesijeva slija u odličnom stanju košta 190 evra, a da u obzir dolazi i zamjena za "tri cijele kutije sličica". Korisnik iz Leposavića isti "stiker" nudi za "okruglo" 400 evra, Užičanin za 500 evropskih novčanica, dok je jedan Kraljevčanin "okačio" prilično originalan oglas. Isto je u pitanju "zlatni" Mesi, cijena je "skromnih" 1.000 evra, ali dobra vijest je da može i zamjena.

"Stan u Beogradu na vodi 50 kvadrata ili u centru 80; paket aranžman za utakmicu Brazil - Srbija u Kataru; novi BMW X5, Audi Q5 ili Mercedes GLC; uplata u iznosu od 1.000 EUR, u dinarima po prodajnom kursu EUR u menjačnicama", navodi se u, očigledno, šaljivom oglasu.

Da posjeduje sličicu, ali da nema namjeru da ju proda, korisnik je potvrdio na kraju:

"Oglas jeste u šaljivom tonu, ali ne razumijem potrebe za uvredama koje mi je uputila jedna osoba. Mada, to više govori o njoj samoj".

A kada je riječ o planetarno najpopularnijim platformama za kupo-prodaju, cijene su astronomske.

Tako, na primjer, za kolekciju od 42 Ekstra "stikera" svih nijansi, među kojima su Nejmar, Mbape i Mesi u zlatnoj boji, korisniku iz Perua morate da platite okruglo 4.000 dolara, te još 30 "zelembaća" za dostavu.

To je prilično skupa cifra ako se zna da na istom servisu jedan Argentinac prodaje potpunu Ekstra kolekciju u svim nijansama, dakle, svih 80 sličica za "samo" 2.600 dolara. Na primjer, on poker Mesijevih "stikera" cijeni 400 dolara, koliko i Kristijana Ronalda. Mbape košta 350, Nejmar 28, Modrić 230...

Punu Ekstra kolekciju jedan Ekvadorac cijeni 5.000 "zelenih novčanica", izvjesni Brazilac 4.000, Austrijanac 2.486,76...

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()