Modrić: Borimo se za svoju zemlju, poslije ćemo biti prijatelji

"Veselim se što ću vidjeti brazilske saigrače, ali sutra se borimo za svoju zemlju, bićemo prijatelji nakon utakmice"

Autor: UNA HR
08.12.2022. 14:06
  • Podijeli:
Dalic Modric press 1_Goran Stanzl_Pixsell-6391d8ef10a6e.webp Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Hrvatska sutra u 16 sati igra jednu od najvažnijih utakmica u istoriji, četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Brazila.

Treći je to najbolji rezultat Vatrenih u istoriji, Hrvatska je opet pokazala da je fudbalska velesila sposobna da zaprijeti i prvom favoritu prvenstva. Ekipa je već napravila veliki rezultat, s tim se slažu selektor Zlatko Dalić i kapiten Luka Modrić koji su danas na konferenciji za medije najavili duel s Kariokama.

"Slažem se da smo napravili puno s ulaskom u četvrtfinale, ali normalno da želimo još i više. Znamo da nas čeka možda najveća utakmica na ovom turniru protiv jednog od favorita, po prikazanoj igri su s pravom favoriti. Moramo samo biti pravi, odigrati našu najbolju utakmicu i onda ćemo imati šansu. Brazil je odličan, dobro su pokriveni na svim pozicijama, imaju najbolje igrače svijeta i mogu složiti dvije jake reprezentacije. Statistikom se ne zamaramo, normalno je da velike ekipe budu favoriti protiv nas, ali puno smo puta pokazali da možemo igrati protiv svakog. Poštujemo sve, ali isto tako cijenimo nas i sposobni smo za sve" rekao je Modrić.

Dalić je najprije želio pojasniti svoju nespretnu izjavu u kojoj je spomenuo umjetničko klizanje, nije mu bila namjera bilo koga uvrijediti. 

"Izvinjavam se ako se neko našao uvrijeđenim, nisam htio nikoga uvrijediti. Klizanje je težak sport, pohvalio sam ga, samo sam htio reći da je tamo važan utisak, a u fudbalu nije. Sutra igramo s Brazilom, nije bilo puno vremena za odmor. Imamo još jedan trening, Sosa će konkurisati za igru. Napravili smo puno s ulaskom u četvrtfinale, imaćemo šansu protiv najvećeg favorita, znam da nas čeka teška utakmica" rekao jasan je Dalić.

Pitanja za jednog i drugog su se nasumice izmjenjivala, Modrić je upitan da komentira izjave Vinisiusa Žuniora koji ga je izrazito nahvalio kao čovjeka i igrača. 

"Definitivno je lijepo kad Vini tako priča, odličan je momak, imamo super odnos. Igra u velikoj formi, napredovao je puno otkad je došao u Real. Teško će biti zaustaviti ga, saigračima koji igraju na toj strani ću sigurno pomoći nekim detaljem. Ovdje smo da se svako bori za svoju zemlju, to je normalno. Veselim se što ću vidjeti brazilske saigrače, ali sutra se borimo za svoju zemlju, bićemo prijatelji nakon utakmice."

Pod Dalićem je Hrvatska na SP odigrala 12 utakmica, 11 je bilo uspješnih, koja je najsličnija ovoj?

"Možda će biti najzahtjevnija, možemo je uporediti sa finalom u Rusiji. Brazil je najjači protivnik što ga imamo. Možda je ova utakmica došla rano, u četvrtfinalu. Da je u finalu bilo bi bolje. Još ću jednom reći, mi smo najmanja država u četvrtfinalu, to treba reći i naglasiti" rekao je selektor, a Modrić se složio da je utakmica s Brazilom slična finalu prije četiri godine, 

Način na koji Brazilci slave golove, je li to nepoštivanje protivnika, hoćete li vi plesati ako postignete gol?

"Imaju svoj način zabave, pokazuju svoju narav i karakter i njihovo je pravo da se tako vesele. Mi to poštujemo. Ne bih volio da moja ekipa tako slavi, ali oni to vole, lijepo to izgleda, dio je njihove kulture" ocijenio je Dalić. 

Je li ova hrvatska selekcija jača od one iz Rusije?

"Ovo je nova reprezentacija, imamo 18 igrača koji nisu bili prije četiri i po godine na SP. Imali smo generaciju koja je dugo igrala zajedno., Ovoj novoj treba vremena, sve što smo napravili već je sjajno. Nadam se da će ovaj Mundijal biti veliki motiv svima da nastave s radom i da pokažu kako Hrvatska može biti jaka još godinama" dodao je Dalić. 

Koji je ključ utakmice, dva vezna reda koja su kreativna, što će presuditi?

"Još nismo pobijedili Brazil kada sam igrao, nadam se da će se to promijeniti sutra. Na svakoj poziciji imaju klasu, najbolje igrače na svojim mjestima, moraćemo igrati najbolje što možemo, biti čvrsti, kompaktni, pogotovo kada nemamo loptu" odgovorio je kapiten Vatrenih.

Luka je potom upitan da li mu je ovo zadnji šampionat, odnosno, da li ima neki način da zadrži motiv i sačuva tijelo?

"Već sam rekao, ne razmišljam puno o budućnosti, 100 posto sam koncentrisan na ovo SP. Biće vremena za za razmišljanje o budućnosti, nemam taktiku za pomlađivanje, ako vi imate slobodno se javite" nasmijao se Modrić.

Strani novinari postavili su još dosta pitanja na koja je trebalo slično odgovoriti, Hrvatska poštuje i uvažava Brazil, ali neće se predati bez borbe. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()