Miralem Pjanić, bh. fudbalski reprezentativac, slavi 34. rođendan

Početkom rata u Bosni i Hercegovini s porodicom je izbjegao u Luksemburg

02.04.2024. 08:45
  • Podijeli:
miralem_pjanic - anadolija-63bfec711454b.webp Foto: Anadolija

Na današnji dan 1990. godine, rođen je Miralem Pjanić, bosanskohercegovački fudbaler i član fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini s porodicom je izbjegao u Luksemburg. Miralem je naslijedio fudbalski talent od oca Fahrudina koji je bio golman FK Jedinstva iz Brčkog, te FK Drine iz Zvornika. Fudbalsku karijeru Miralem je počeo u omladinskom pogonu kluba Schifflange 95 iz Luksemburga. Godine 2004., prelazi u omladinski pogon francuskog FC Metza, za koji je 2007. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Svojim sjajnim nastupima počeo je privlačiti pažnju velikih evropskih klubova, te je ubrzo prešao u Olympique Lyon.

Reprezentacija BiH

Četiri godine potom, 31. augusta 2011., za 11 miliona eura prelazi u A.S. Romu, a u junu 2016. godine za 32 miliona eura Pjanić prelazi u rivalski klub Juventus.

Miralem Pjanić je 2006. i 2007. godine igrao za U-17 i U-21 selekcije Luksemburga. Iako je igrao za mlađe selekcije reprezentacije Luksemburga, istakao je da ubuduće želi igrati isključivo za fudbalsku reprezentaciju svoje domovine, Bosne i Hercegovine.

Godine 2008., obukao je dres bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije te debitovao 20. oktobra 2008. godine u Zenici na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Bugarske. Svoj prvi gol za reprezentaciju postigao je 3. marta 2010. godine na Koševu u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Gane, kada je u 65. minutu pogodio za pobjedu od 2-1. Od tada do danas Pjanić je standardni igrač naše fudbalske reprezentacije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()