Mesi ima 12 mundijalskih rekorda i još jedan u najavi

Kralj fudbala

23.12.2022. 17:26
  • Podijeli:
Lionel Mesi-639f63fe44280.webp Foto: AP Photo/Petr David Josek/Tanjug

Lionel Mesi (35) odavno je čuven po pomijeranju granica fudbalskih dostignuća, te ne čudi koliko često obara rekorde. 

Neki od zabilježenih su: najbolji strijelac La lige svih vremena (474 golova), najviše het-trikova u španskom fudbalu (36), najviše prvenstvenih golova u jednoj sezoni u Španiji (50), najviše golova u jednoj sezoni za klub i reprezentaciju (73), najbolji strijelac argentinske reprezentacije svih vremena (98), odigrao najviše utakmica u dresu Gaučosa (172) i mnogi drugi.

Na sve ove rekorde, dodao je još 12 koje je prikupio na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu održanom u Kataru. Predvodio je Argentinu do titule prvaka svijeta i usput oborio čak 12 rekorda. 

Ono što stoji kao najava, jeste informacija da Lionel Mesi može da postane prvi fudbaler koji će nastupati na šest Mundijala. 

Iako se legendarni fudbaler sada nalazi na zasluženom odmoru, medij Parizijen je došao do saznanja da je je jedan od Mesijevih agenata, otac Horhe, postigao načelni dogovor sa čelnicima Pari sen Žermena da Mesi ostane na Parku prinčeva do juna 2024. godine. 

Takođe, dobio je i poziv od Ministarstva sporta brazilske države Rio de Žaneiro da ostavi otisak stopala na Stazi slavnih na čuvenoj Marakani. 

Biće prvi Argentinac, a prije njega to su pored slavnih Brazilaca (Pele, Garična, Rivelinjo, Ziko, Romario, Ronaldo...) učinili i Portugalac Euzebio, Nijemac Franc Bekenbauer, Urugvajac Sebastijan Abreu, kao i Srbin Dejan Rambo Petković.

Rekordi Mesija sa Mundijala:

1: Igrao je najviše utakmica na Mundijalima (26), prestigao Lotara Mateusa (25) i Miroslava Klosea (24).

2: Igrao je najviše minuta na Mundijalima (2.314), prestigao Paola Maldinija (2217).

3: Jedini je postigao gol u svakom meču nokaut faze Mundijala (osmina finala, četvrtfinale, polufinale, finale) otkad se igra format sa 32 reprezentacije. To je učinio u Kataru, prije toga na četiri svjetska prvenstva nijednom nije bio strijelac u nokaut fazi.  

4: Zabilježio je najviše asistencija na svjetskim prvenstvima (devet), prestigao Dijega Maradonu (osam) i Pjera Litbarskog (sedam).

5: Jedini je asistirao na pet Mundijala.

6: Jedini je Argentinac koji je postigao gol na četiri svjetska prvenstva.

7: Odigrao je najviše mečeva na Mundijalima kao kapiten (18), traku je dobio 2011. godine.

8: Najviše puta je učestvovao u akcijama za golove (22): postigao 13 golova, a devet puta bio je asistent.

9: Sa 35 godina je najmlađi fudbaler koji je odigrao pet Mundijala, rođen je 24. juna 1987. godine.

10: Ima najviše priznanja za igrača utakmica na Mundijalima (11).

11: Napravio je najveći vremenski razmak između prvog i (zasad) posljednjeg gola na Mundijalima: prvi je postigao na SP 2006. protiv Srbije i Crne Gore, posljednji Francuskoj u finalu Mundijala u Kataru 18. decembra 2022, između je prošlo je skoro 16 i po godina.

12: Najstariji je fudbaler koji je na jednom meču Mundijala postigao gol i upisao asistenciju. Učinio je to za 35 godina i 172 dana u pobjedi nad Hrvatskom u polufinalu (3:0).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()