Lihtenštajn redovna mušterija Zmajeva: Nisu dali gola više od godinu dana, a pobijedili tri godine

Prvi put Lihtenštajn i BiH sastali su 1999. godine u prijateljskom meču koji je završen bez golova u Vaduzu

08.09.2023. 10:15
  • Podijeli:
Zmajevi_trening_Zenica_foto_FB5-64918dc89f638.webp Foto: Facebook/Nogometni savez Bosne i Hercegovine

Selekcija Lihtenštajna igrat će po deveti put protiv Bosne i Hercegovine, a sedmi u zvaničnim kvalifikacionim susretima za EURO ili Mundijal.

Nisu se dobro proveli do sada u duelima protiv BiH igrači male države u srednoj Evropi, jer nikada nisu uspjeli izaći kao pobjednici.

Bosna i Hercegovine ubilježila je sedam pobjeda i jedan remi u dosadašnjih osam mečeva protiv Lihtenštajna.

Prvi put Lihtenštajn i BiH sastali su 1999. godine u prijateljskom meču koji je završen bez golova u Vaduzu.

Uslijedila su četiri meča kvalifikacija za Svjetska prvenstva u kojima je BiH slavila sve pobjede. Bosnskoherecgovački fudbaleri slavili su u kvalifikacija za Mundijal 2002 prvo gostujuću pobjedu 3:0, a onda i u revanšu ubjedljivih 5:0.

Ista priča nastavljena je i u borbi za SP 2014. godine u Brazilu, kada su igrači BiH zajedno sa Safetom Sušićem i otišli na prvo i za sada jedino veliko takmičenje. Papetova BiH ostvarila je pobjedu 8:1 na gostovanju protiv Lihtenštajna i to je uz trijumf Ćirinih Zmajeva 7:0 protiv Estonije, najubjedljivija pobjeda u historiji reprezentacije BiH. U revanš je bilo 4:1 za BiH.

Uslijedio je prijateljski susret 2019. godine i nova upisana pobjeda 3:0, a protiv Lihtenštajna smo igrali u kvalifikacijama za EURO 2020. godine i pobijedili u Zenici 5:0, a u Vaduzu 5:0.

Zanimljivo da naredni protivnik BiH tačno dvije godine zna samo za poraz. Posljednji remi upisali su 8. septembra 2021. godine u kvalifikacijama za Mundijal, kada je bilo 1:1. Ekipa Lihtenštajna nije postigal ni gol više od godinu dana. Posljednji put to se desilo protiv Andore 10. juna 2022. godine u Ligi nacija.

Koliko je autsajder Lihtenštajn protiv BiH prikazuje i podatak da su zabilježili posljednju pobjedu prije skoro tri godine 7. oktobra u prijateljsko meču protiv Luksemburga 2:1, a u službenim mečevima 8. septembra 2020. godine u Ligi nacija protiv San Marina 2:0.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()