Liga Nacija 2024: Zmajevi autsajderi u Ligi A, mnoštvo restrikcija i zabrana UEFA-e

Raspoređene u četiri divizije, A, B, C i D, 54 evropske reprezentacije biće smeštene u ukupno 14 grupa najmlađeg kontinentalnog takmičenja

07.02.2024. 10:23
  • Podijeli:
UEFA foto Profimedia-640339cca336b.webp Foto: Profimedia

Četvrti ciklus Lige nacija obilježiće jesenji dio reprezentativnog fudbala u 2024. Prvi korak očekuje nas u četvrtak, osmog februarskog dana – žrijeb u Parizu.

Raspoređene u četiri divizije, A, B, C i D, 54 evropske reprezentacije biće smeštene u ukupno 14 grupa najmlađeg kontinentalnog takmičenja.

Šta je sa Bosnom i Hercegovinom?

Reprezentacija Bosne i Hercegovine zbog uspjeha u proteklom ciklusu bit će u Ligi A. U istom društvu su Izrael, Srbija i Škotska.

U ostalim šeširima A divizije nalaze se – prvi šešir: Španija, Hrvatska, Italija i Holandija;

Drugi šešir: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska.

Treći šešir: Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska.

Restrikcije UEFA-e

UEFA je i ovog puta napravila male restrikcije uoči žrijeba.

U istoj grupi neće moći da se nađu Armenija i Azerbejdžan. Obje reprezentacije pripadaju Ligi C , Armenija prvom, Azerbejdžan drugom šeširu i biće razvdvojeni tokom izvlačenja.

“Zabranjene” su i utakmice Bjelorusija – Ukrajina i Gibraltar – Španija, kao i mečevi reprezentacije Kosova* sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Praktično, pomenute reprezentacije neće ni moći da se sretnu, jer se nalaze u različitim ligama.

Ograničena je i lista potencijalnih rivala Kazahstana.

Zbog dužine putovanja, reprezentativci azijske države moći će da igraju samo sa jednom od četiri ekipe – Engleskom, Velsom, Republikom Irskom, ili Islandom. U slučaju da žrijeb, ipak, spoji Kazahstan i sa drugom selekcijom sa liste, ona će morati u drugu slobodnu grupu.

Šta su zimski tereni?

Liga nacija zahvatit će i u novembar. Utakmice u poznu jesen nose rizik igranja u zimskim uslovima i zato je UEFA definisala devet zimskih terena, sa potencijalnim problemima u petom i šestom kolu.

Maksimum dvije reprezentacije zimskog pedigrea moći će da se nađu u grupi.

Uz Bjelorusiju i Ukrajinu, čije ukrštanje praktično nije moguće, pod posebnom lupom biće i Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Litvanija, Letonija i Norveška.

Restrikcija u ovom trenutku, međutim, nema.

Koji su ostali šeširi?

UEFA je objavila i sastave šešira u ostale tri lige – B, C i D.

Liga B

Prvi šešir: Austrija, Češka, Engleska, Vels.

Drugi šešir: Finska, Ukrajina, Island, Norveška.

Treći šešir: Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora.

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan.

Liga C

Prvi šešir: Rumunija, Švedska, Armenija, Luksemburg.

Drugi šešir: Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva.

Treći šešir: Sjeverna Makedonija, Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar.

Četvrti šešir: Bjelorusija, Litvanija/Gibraltar, Estonija, Latvija.

Liga D

Prvi šešir: Litvanija/Gibraltar, Moldavija

Drugi šešir: Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn.

U zavisnosti od ishoda martovskog baraža bit će poznat raspored Litvanije i Gibraltara. Pobjednik će igrati u C, poraženi u D diviziji.

Pobjednici grupa i drugoplasirani iz A divizije učestvovaće u četvrtfinalnom dvomeču, kod kuće i u gostima. Pobjednici ovih, martovskih, mečeva kvalifikovaće se za finalni turnir Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()