Klafurić: Uvođenjem VAR-a će se dodatno osnažiti kvalitet fudbala u BiH i povjerenje u suđenje

Klafurić se, prije svega, osvrnuo na aktuelnu sezonu u WWin ligi BiH, te je dodao kako su rezultati Rođeni iznad prvobitnih očekivanja za ovu sezonu

16.04.2024. 14:05
  • Podijeli:
Dean_Klafuric_foto_Denis Kapetanovic_PIXSELL-661e50f76b123.webp Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Trener Veleža, Dean Klafurić, dao je zanimljiv intervju zagrebačkim Sportskim novostima gdje je govorio o brojnim temama.

Klafurić se, prije svega, osvrnuo na aktuelnu sezonu u WWin ligi BiH, te je dodao kako su rezultati Rođeni iznad prvobitnih očekivanja za ovu sezonu.

"Rezultati su nam realno iznad prvobitnih očekivanja za ovu sezonu, i naravno da sada ambicije imaju drugu konotaciju. No, moramo biti čvrsto na zemlji i nastaviti raditi kao do sada. U svakoj utakmici davati maksimum, razmišljati o svakoj sljedećoj i koncentrirati se. Budemo li na nivou, onda će nas rezultat nagraditi. Treći smo, tri boda u plusu nad Sarajevom, koji će biti i jedan od suparnika u preostalih osam kola", kazao je Klafurić.

Na pitanje kako vidi rasplet u utrci za naslov prvaka BiH, Klafurić je rekao kako Borac realno ima najveće šanse da bude na kraju sezone prvi.

"Realno je da Borac ima najveće šanse, već i zbog sedam bodova prednosti. Najstabilniji su u formi, dobro igraju u kontinuitetu. Zrinjski je i zbog dojmljivih dosega u Europi financijski snažan, ali je ulazak u europsku grupu bitno opteretilo naporima momčad i u prvenstvu. Ritam im je bio iscrpljujući. Oni, Borac i Sarajevo su tri kluba koji dominiraju proteklu dekadu, financijski su neusporedivo ispred svih drugih", istakao je Klafurić.

Kakav vam je doživljaj bh. lige?

"Kao i oni koji nisu poznavali zbilju bh. fudbala, imao sam neke predrasude. Uvjerio sam prilično brzo da je liga u punoj ekspanziji. Ulaže se puno u infrastrukturu, a posebno je važno da obnavljaju travnjake, koji su kao i Hrvatskoj nedavno, hibridi. Gotovo su svi u ligi dobili modernije terene i, to je, kao i kod nas, odmah podiglo nivo kvalitete igre. Od iduće sezone će se uvesti VAR i to će dodatno osnažiti kvalitetu fudbala i povjerenje u suđenje. Moram reći da sam u tom kontekstu vrlo dojmljen da BiH ima takvu klasu od suca kakav je Irfan Peljto. Mi u Hrvatskoj nažalost nemamo suca takvog nivoa, koji može biti veliki uzor drugima i pogotovo mlađima", kazao je Klafurić.

Kako biste usporedili stvarnost HNL-a i BiH lige?

"Mislim da za sada HNL i dalje ima obučenije mlade igrače, viši nivo rada u omladinskim kategorijama. Isto tako činjenice ukazuju da naši klubovi imaju bolje finansijske mogućnosti, stabilniji su, liga je jače tradicije. Osjećam da u BiH gledaju prema HNL-u kao referentnoj točci i model koji slijediti. Ono što vidim kao veliko bogatstvo bh. fudbala to je talenat igrača. Kod njih je izraženija izvorna fudbalska strast mladih, glad za igrom i napredovanjem. Nažalost, kako je i kod nas infrastruktura za rad sa mladima deficitarna, u BiH je još teže. Bez pravih uslova, treninga i organizacije teško je raditi ozbiljnije iskorake u bilo kojem fudbalu", kazao je Klafurić. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()