Kad ako ne sad: Za osminu finala, čast, vjeru i osvetu

Orlovi se bore za prolaz među 16 najboljih timova planete, dokaz vlastitih kvaliteta, poljuljanu vjeru nacije i osvetu starim dužnicima

02.12.2022. 11:46
  • Podijeli:
Srbija_Manu Fernandez AP Tanjug-6389c7e9cae7a.webp Foto: Manu Fernandez / AP / Tanjug

Odbrojavanje je pri kraju, izgovora više nema, bližimo se noći u kojoj srpski fudbaleri imaju priliku da ispišu istoriju i plasiraju se u osminu finala katarskog Mundijala.

Završni rival u grupi je čvrsta Švajcarska. Poprište boja stadion "974". Prvi sudijski zvižduk Fernanda Rapalinija zakazan za 20 časova.

U sjenci ove utakmice ostaće preostale tri u kojima se sastaju Gana i Urugvaj (16 sati), Južna Koreja i Portugalija (16), te Kamerun i Brazil (20).

Orlovi se bore za prolaz među 16 najboljih timova planete, dokaz vlastitih kvaliteta, poljuljanu vjeru nacije i osvetu starim dužnicima sa prethodne smotre u Rusiji.

Doživjeli su izabranici Dragana Stojkovića u posljednjih godinu i po dana fudbalsku bajku. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo završili kao prvi, ispred moćne Portugalije. Isti podvig napravili su u Ligi nacija te se izborili za elitnu diviziju. Sve je bilo med i mlijeko, renesansa koja je naelektrisala uspavanu naciju i vratila vjeru u fudbal nakon turobnih godina, pa i decenija.

No, onda su uslijedila dva šamara, dva otrežnjenja koja su im pokazala da su kvalifikacije i Liga nacija jedno, a planetarni šampionat drugo. Ovdje su najbolji na svijetu. Svaka greška skupo se plaća, svaki kiks biva surovo kažnjen, a neodlučnost i skrivanje vode u ambis.

Piksijeva četa je porazom od Brazila (0:2) i remijem sa Kamerunom (3:3) došla na ivicu te provalije. Pred njom je 90 minuta u kojima može da se izdigne ili da se strovali u ponor pretvarajući bajku u tragediju za svega 270 minuta.

Kao što to, nažalost, često biva, posrtanja na terenu pratila su i medijske spekulacije koje su dobrano uzdrmale reprezentaciju. Da li je Piksi znao tačan stepen povreda Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića, Filipa Kostića? Da li je bilo sukoba među igračima? Ako jeste, šta je razlog? Zašto Vlahović nije igrao ni minuta protiv Neukrotivih lavova? Je li umori adut Fulama morao biti na terenu svih 90? Zašto je šansu dobio Stefan Mitrović umjero Srđana Babića? Mnogo je pitanja provejavalo srpskom javnošću.

Fudbaleri i stručni štab na ista su odgovorili jasnom porukom da sukoba nema, da su oni izmišljeni sa ciljem destabilizacije pred ključnih 90 minuta, te tako donekle umirili navijače. Ono što daje dodatni optimizam je poruka da su svi igrači konačno spremni i da bi Piksi večeras mogao jurnuti na Sajdžije sa dva špica - Mitrovićem i Vlahovićem.

Iza njih će "operisati" Andrija Živković, Dušan Tadić i Filip Kostić. Nešto povučeniji u sredini biće Sergej Milinković Savić i Saša Lukić. Odbrana je rezervisana za Strahinju Pavlovića, Miloša Veljkovića i Nikolu MIlenkovića, te Vanju Milinković Savića među stativama.

Katarska avantura, dakle, nije počela kako su mnogi priželjkivali. Pa ipak, kraj još nije odsviran. Postoji dovoljno vremena da Orlovi podsjete na neka skorija izdanja koja su im donijela epitet favorita iz sjenke. Protivnik jeste neugodan, u dva susreta primio je samo jedan pogodak, ali ako je ovo prvenstvo nešto pokazalo, to je da svako može da pobijedi svakog. Pitajte Argentince, Nijemce, Špance...

Uz to, Švajcarci su idealan protvnik za kraj. Osveta se servira hladna, a četiri i po godine od zadnjeg međusobnog duela je dovoljno vremena za revanš. U Rusiji su Sajdžije slavile nakon preokreta 2:1, u utakmici koju je obilježio sudija Feliks Brih i sramno ponašanje pojedinih švajcarskih igrača.

Narcisoidni njemački arbitar u 71. minutu pri rezultatu 1:1 ne samo da za Srbiju nije dosudio penal koji je vidjela cijela planeta, nego nije želio ni da koristi VAR, poguravši tako svoje komšije ka cilju. A bolne rane su još bolnijim učinili reprezentativci protivničkog sastava porijeklom sa Kosova i Metohije. Neprimjerenim gestikulacijama fudbalskoj utakmici dali su političku notu, rukama formiravši simbol dvoglavog orla koji označava Veliku Albaniju. Za to su zaradili osude iz zemlje koju predstavljaju, međutim, šteta je učinjena.

Prošlo je, dakle, dosta vremena od te nepravde i ničim izazvane provokacije. Čak 12 današnjih aduta Srbije učestvovalo je u tom meču. Oprostili možda jesu, ali zaboravili nisu. Imaće Tadić, Mitrović, SMS, Jović i društvo motiv do neba, zbog sebe i svog legata, zbog nacije, zbog navijača, zbog šanse da ispišu istoriju... zbog osvete!

I zato, kao što Njegoš napisa u Gorskom vijencu, neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može!

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()