Jedna od najvećih tragedija u sportu: Na današnji dan Junajted je ostao bez "Bezbijevih beba"

Danas se navršava 66 godina od tragedije koja je zauvijek obilježila sudbinu kluba sa Old Traforda i pogibije fudbalera i članova ekspedicije koja se vraćala iz Beograda preko Minhena

06.02.2024. 14:29
  • Podijeli:
Old Traford Mančester junajted_Jon Super AP Tanjug-6419dd32c4bb1.webp Foto: Jon Super / AP / Tanjug

Na današnji dan, 6. februara 1958. godine, po povratku iz Beograda i utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu šampiona, u Minhenu je poginulo osam fudbalera Mančester Junajteda, a ukupno 23 ljudi.

Danas se navršava 66 godina od tragedije koja je zauvijek obilježila sudbinu kluba sa Old Traforda i pogibije fudbalera i članova ekspedicije koja se vraćala iz Beograda preko Minhena.

Junajted je pobijedio Crvenu zvezdu s 2:1 na Old Trafordu u prvoj utakmici četvrtfinala, a dan prije tragedije Crveni đavoli su izvukli remi 3:3 u Beogradu, kojim su prošli u polufinale Kupa šampiona i zatim se ukrcali na čarter let da bi se vratili kući. U snijegom okovanom Minhenu, rano ujutru 6. februara, ekspedicija Junajteda je stigla da bi avion dolio gorivo, ali nije uspio da poleti iz prva dva pokušaja.

 

 

U trećem, fatalnom pokušaju da uzleti, avion je pao nešto poslije 15 časova, prošao je kroz ogradu na kraju piste i udario u kuću pored aerodroma. Tragičan epilog je smrt čak 23 ljudi. Sedmorica fudbalera su poginula na licu mjesta – kapiten Rodžer Bern, Tomi Tejlor, Džef Bent, Edi Kolmen, Mark Džons, Dejvid Peg i Bili Velan, dok je Dankan Edvards umro nekoliko dana kasnije kad je podlegao fatalnim povredama.

Samo 13 dana kasnije Mančester Junajted je odigrao prvi meč poslije tragedije, a uprkos gubitku gotovo cijelog prvog tima, samo dvije i po godine kasnije je osvojio prvu od tri titule prvaka Evrope, pod vođstvom menadžera Mata Bazbija koji je bio na klupi i u vrijeme tragedije. Taj tim je dobio nadimak “Bazbijeve bebe” jer je jedan od najmlađih koji je postao prvak Evrope.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()