Historijski trenutak: BiH se na današnji dan plasirala u Brazil

Naš tim je kvalifikacije okončao na prvom mjestu svoje grupe s osam pobjeda, jednim remijem te jednim porazom

15.10.2023. 18:50
  • Podijeli:
Ibisevic_gol_plasman_Brazil_foto_YT Cropped-652bed907eca3.webp Foto: YouTube/@brohafe8569

Fudbalska reprezentacija Bosna i Hercegovina se na današnji dan prije tačno deset godina po prvi put u historiji plasirala na Svjetsko prvenstvo.

Zmajevi su u utakmici posljednjeg kola kvalifikacija za Mundijal 2014. u Brazilu, odigranoj 15. oktobra 2013. godine, gostovali selekciji Litvanije, protiv koje im je bila potrebna pobjeda za direktan plasman na SP.

Izabranici Safeta Sušića do nje su uspjeli i doći, slavivši s 0:1 golom Vedada Ibiševića iz 68. minute.

Naš tim je kvalifikacije okončao na prvom mjestu svoje grupe s osam pobjeda, jednim remijem te jednim porazom.

Po dva puta smo savladali Lihtenštajn (8:1, 4:1), Latviju (5:0, 4:1), Litvaniju (3:0, 1:0), po jednom Grčku (3:1) i Slovačku (2:1), a jednom smo remizirali s Grcima (0:0) te izgubili od Slovačke (0:1).

Na kraju smo imali gol razliku 30:6.

Naša selekcija je bila četvrta najefikasnijia u kvalifikacijama. Više golova postigle su samo reprezentacije Njemačke (36), Nizozemske (34) i Engleske (31).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()