Heroj za “siću“: Veteran koji je odveo Real na Wembley

Momak iz Viga je ponikao u Celti, od 2009. do 2012. uglavnom je nastupao za B tim Reala

09.05.2024. 09:09
  • Podijeli:
Real Madrid Bajern Minhen -663bd54fa0c94.webp Foto: AP Photo

Real Madrid uvijek ima nekog keca u rukavu, a tako je bilo i u srijedu uveče, kada je bio na ivici provalije, samo da bi junak postao onaj od kojeg je malo ko to očekivao – Jose Luis Mato Sanmartin, poznatiji kao Joselu.

Momak iz Viga je ponikao u Celti, od 2009. do 2012. uglavnom je nastupao za B tim Reala (uz pozajmicu matičnoj Celti), a put ga je unaokolo vodio do toga da kraljevskom klubu donese plasman u finale Lige šampiona.

Gdje je sve bio? Hoffenheim, Eintracht Frankfurt, Hannover, Stoke, Deportivo la Coruna, Newcastle, a onda tri izvanredne godine u Alavesu, prije prelaska u Espanyol.

Pun krug obrnuo je prošlog ljeta, kada je Real objavio da dovodi Joselua na pozajmicu, uz mogućnost kupovine na kraju sezone. Za – milion i po eura.

Gubio je Real od Bajerna sa 1:0, a onda je Joselu ušao u igru u 81. minutu, da bi golovima u 88. i 91. odveo Real u finale.

“Jesam li heroj? Jesam jedan od njih. Čitav tim je odigrao nevjerovatnu utakmicu. Svi smo igrali nevjerovatno dobro u ovoj fazi sezone, i znali smo da će biti teška utakmica, koje polufinale Lige prvaka to nije? To što smo sada u ovoj poziciji, posebno poslije teškog početka sezone… Zaslužujemo ovo. Sretan sam svojim doprinosom, pogotovo danas“, kaže Joselu i dodaje:

“Ovo je kao san. Naši navijači su imali jedan stav na početku sezone, a drugi imaju danas – danas su bili ne za desetku, nego za petnaesticu. Mnogo toga se dogodilo kako bismo bili ovdje“.

Nakon posljednjeg zvižduka, Joselu je pao na teren u suzama.

Za 15. titulu prvaka Evrope, Real će igrati sa Borussijom Dortmund 1. juna na Wembleyju. Joselu je prošlo Realovo finale gledao s tribina, a sada će biti na terenu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()