Francuzi nadigrali Australiju, Giroud došao do istorijskog rekorda

Australijanci su poveli, ali nakon toga je na travnjaku postojala samo jedna ekipa, šampionska

22.11.2022. 22:04
  • Podijeli:
Olivije Žiru_Frank Augstei_AP_Tanjug-1669151292668.webp Foto: Frank Augstein / AP / Tanjug

Francuska je u odbranu naslova prvaka svijeta krenula zasluženom pobjedom nad Australijom na stadionu "Al Janoub". U slavlju 4:1 dva je pogotka postigao Olivier Giroud koji se time izjednačio s Thierryem Henryem na vrhu najboljih strijelaca Tricolora s postignutim 51 pogotkom.

Australci su čak poveli u početnim minutama dvoboja, ali sve nakon toga pripalo je aktuelnim šampionima. 

Svjetski prvaci su utakmicu otvorili demonstracijom brzine i sile Mbappea i Dembelea koji su odmah počeli raditi nered na polovici Australaca. Ali, brzo su leteći Francuzi prizemljeni, u 9. minuti Socceroosi su složili dobru akciju po desnoj strani, Leckie je driblingom prevario Lucasa Hernandeza i poslao paralelnu loptu na visinu peterca. Na suprotnoj strani kaznenog prostora usamljen je bio Craig Goodwin i zakucao loptu pod gredu za šokantno vodstvo Australije.

Uz to su Francuzi suočeni s još jednom brigom, Lucas Hernandez se ozlijedio prilikom pokušaja da zaustavi Leckiea pa je morao iz igre, zamijenio ga je brat Theo Hernandez.

Primljeni pogodak uzdrmao je momčad Didiera Deschampsa, zamalo ih je u 22. minuti dodatno šokirao Duke čiji je snažan udarac prohujao pored vrata.

U 27. minuti Tricolori su se gotovo iz ničega vratili u utakmicu, odličan je ubačaj s lijeve strane poslao T. Hernandez, Adrien Rabiot je bio nečuvan pred vratima i glavom poslao loptu u mrežu za 1:1.

Bio je to ključan trenutak utakmice, svjetski prvaci su odmah pojačali ritam i vrlo brzo preokrenuli rezultat. Poigravala se u 32. minuti obrana Australije na desnoj strani, Rabiot je oduzeo loptu i uz pomoć Mbappea došao u priliku da asistira za 36-godišnjeg Girouda koji nije imao težak zadatak. Branitelji naslova su poveli 2:1, napadač Milana postao je najstariji strijelac Francuske na svjetskim prvenstvima, bio mu je ovo 50. gol u reprezentativnom dresu. 

Imali su Francuzi do poluvremena još nekoliko dobrih situacija pred vratima, ali nedostajalo im je mirnoće i preciznosti. Australci su dugo čekali na priliku da ugroze Llorisa, a onda su u prvoj od šest minuta sudačke nadoknade zamalo izjednačili. McGree je s lijeve strane ubacio loptu pred vrata, Irvine je glavom poslao loptu prema vratima i pogodio vratnicu.

Drugo poluvrijeme atraktivnim je pokušajem otvorio Giroud, igrala se 50. minuta kada je na ubačaj T. Hernandeza krasnim škaricama poslao loptu pored vratnice. 

Pritisak Tricolora porastao je nakon sat vremena igre, stalno su kružili oko obrane Australaca koji su se povukli u gusti blok. Inicijativa se isplatila u 67. minuti, najprije je udarac Griezmanna s linije vrata odbio Behich, a u nastavku akcije prošla je kombinacija dvojice neuhvatljivih krila Francuske. Dembele je s desne strane lijevom nogom ubacio na glavu Mbappea koji pogađa za 3:1.

Vrlo brzo Francuska je otišla na 4:1, Mbappe je u 71. minuti asistent s lijeve strane, Giroud je glavom s pet metara postigao drugi pogodak na utakmici i izjednačio se legendarnim Henryem. 

Moglo je do kraja utakmice biti još pogodaka na strani Francuske, nekoliko dobrih reakcija imao je vratar Australije Mathew Ryan. Pobjednik je dakako odavno bio odlučen, Tricolori su unatoč svim problemima s ozljedama pobjednički krenuli u obranu naslova prvaka svijeta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()