Danas je žrijeb Lige prvaka: BiH će imati samo dva predstavnika

Ovo će biti posljednja sezona u formatu na kojeg smo navikli prethodnih godina

31.08.2023. 11:25
  • Podijeli:
Rade Krunić_Profimedia-64d35b367c3b5.webp Foto: Profimedia

Nakon završetka preostalih uzvratnih utakmica play-offa Lige prvaka, poznati su svi sudionici elitnog evropskog klupskog takmičenja.

U preostala tri okršaja koja su se igrala sinoć u sklopu četvrtog pretkola Lige prvaka, Royal Antwerpen, Kopenhagen i PSV Eindhoven osigurali su posljednje ulaznice za ovosezonsku Ligu prvaka.

Ovo će biti posljednja sezona u formatu na kojeg smo navikli prethodnih godina, a ovo su 32 kluba, raspoređeni po zemljama, koji će se boriti za ‘trofej s velikim ušima’.

Engleska: Arsenal, Manchester City, Manchester United, Newcastle

Španija: Atlético, Barcelona, Real Madrid, Real Sociedad, Sevilla

Italija: Inter, Lazio, Milan, Napoli

Njemačka: Bayern, Dortmund, Leipzig, Union Berlin

Francuska: Lens, Paris

Portugal: Benfica, Braga, Porto

Nizozemska: Feyenoord, PSV

Austrija: Salzburg

Škotska: Celtic

Srbija: Crvena zvezda

Ukrajina: Shakhtar Donetsk

Belgija: Antwerp

Švicarska: Young Boys

Danska: Copenhagen

Turska: Galatasaray

Žrrijeb skupina Lige prvaka održat će se u četvrtak u 18.00 sati u Grimaldi Forumu u Monacu.

Grupe se sastavljaju tako da se iz svakog pota izvuče po jedan klub, a klubovi iz iste države ne mogu biti u istoj grupi. Zbog toga što su u drugoj jakosnoj skupini giganti poput Reala, Uniteda, Intera, Borussije, Arsenala, a u trećoj primjerice Milan i Lazio, jasno je da će biti izvučene spektakularne skupine.

To garantuje i sastav četvrtog, najslabijeg pota. U njemu je najveća mina Newcastle. Sjajna ekipa stvorena saudijskim kapitalom u zadnjoj je jakosnoj skupini jer je godinama nije bilo u Europi, ali sada je tamo i nitko od velikana je neće htjeti u grupi. Kao ni još jednu minu zalutalu tamo, Union Berlin. Bayern, Real, Milan, Newcastle. To je mogući sastav skupine.

Bosna i Hercegovina ove sezone će imati dva predstavnika u najelitnijem klupskom takmičenju: Amar Dedić (RB Salzburg), Rade Krunić (AC Milan)

Grupna faza započinje 19. septembra, a završava 13. decembra. Najboljih 16 timova, po običaju će igrati osminu finala koje započinje 13. februara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()