Da li će Rusija napustiti UEFA-u i priključiti se azijskoj konfederaciji?

Posljedice sankcija nakon invazije na Ukrajinu

28.11.2022. 11:49
  • Podijeli:
rusija_fs rusija-1667219531993.webp Foto: FS Rusija

Ruska nogometna federacija mogla bi preći iz Evrope u članstvo svoje nogometne federacije u Aziju, citirale su ruske novinske agencije izjavu predsjednika Saveza Alexandera Dyukova u nedjelju.

"Prije nekoliko mjeseci rekao sam da je Azija preuranjena", citira Djukova novinska agencija RIA. "Ali sada je to prilika koju bismo trebali razmotriti."

Svjetska i evropska nogometna tijela, FIFA i UEFA, odlučile su u februaru da će sve ruske ekipe, bilo nacionalne ili klupske, biti suspendirane iz učestvovanja u FIFA-inim i UEFA-inim takmičenjima nakon što je Moskva pokrenula ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Sportski arbitražni sud (CAS) u julu je odbacio žalbe koje su podnijeli RFU i četiri ruska kluba protiv odluke FIFA-e i UEFA-e da im se do daljnjega zabrani učestvovanje u svim takmičenjima, prenosi Reuters.

"Nisam još razgovarao s predstavnicima iz Azije jer postoji UEFA, oni nas smatraju članom evropske porodice, rekao je Djukov. "Bilo bi nepristojno od nas da pregovore započnemo iznad njihovih glava."

Azijska nogometna konfederacija (AFC) je upravno tijelo sporta u Aziji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()