Sezona na moru? Ugostitelji u BiH ostaju bez radnika

Više detalja donosi u prilogu Nevena Topić.

31.03.2024. 20:04
  • Podijeli:

Bosni i Hercegovini nedostaje osam hiljada radnika u sektoru ugostiteljstva, a u jeku turističke sezone taj problem postaje još izraženiji jer ugostiteljski radnici u velikom broju odlaze na sezonski rad u inostranstvo. Očekuje se da ovaj trend bude nastavljen i ove godine. Prema nekim procjenama, oko 20% konobara, kuhara i pizza majstora ponovo će, tokom ljetne sezone na neku od okolnih primorskih destinacija, gdje ih očekuju plate od 1200 d0 2000 evra.

I do 100% veća plata na crngorskom i hrvatskom primorju glavni je uzrok odlaska ugostiteljskih radnika iz BiH. Željko Tatić unazad sedam godina odlazi na sezonski posao u Istru. Korist je, kaže, višestruka.

"Ljudi kada odu u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju imaju tu zagarantovanu platu. Svjesni smo da dosta ljudi koji rade u ugostiteljstvu i turizmu preko 50 % nisu kreditno sposobni jer nisu bili ni prijavljeni a preko 70% ih je bilo prijavljeno na minimalac.Preko 50 % ljudi u ugostiteljstvu u RS nisu osjetili na svojoj plati kada rade nedeljom, kada rade noćne sate i nedeljom a sve to u zemljama regiona je regulisano", kazao je ugostiteljski radnik, Željko Tatić.

Još jedan od benefita je i to što uglavnom imaju plaćen i smještaj i obrok. A za to vrijeme, domaći ugostitelji hvataju se za glavu.

„RS i BIH ostaje bez radne snage, a pogotovo kvalitetne radne snage. Problem je veliki i restorana i hotela koji ostaju bez kvalitetnih kuvara, konobara tako da će se to osjetiti i na kvalitetu našeg turizma ove godine“, smatra Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS.


A to zna i vlasnik jednog banjalučkog lokala, koji ove godine na šest mjeseci ostaje bez jedne radnice. I to u jeku turističke sezone i u Banjaluci.

„Prethodni par godina to nam postaje najveći problem. Za sada mi je teško, na dva lokala sam da tako kažem razvučen, samim tim onda uskačem ja i radim, nemam problema sa tim, ja sam preko 20 godina u ovom. Pomažem koliko mogu dok ne nađem neko rješenje", podijelio je sa nama Goran Raković, vlasnik banjalučkog kafića.


Zbog svega se postavlja pitanje je li moguće smanjiti ovaj trend i kako zadržati radnike tokom cijele sezone?

"Da konobar bude i prijavljen i da mu bude plaćen rad i prekovremeni rad i ta plata bude veća. Isto tako je i sa kuvarima. Ima dosta posla još koji bi trebalo da se uradi da bi radnik mogao da ostane ovdje", dodao je Savanović.


Ali i oni koji odlaze na sezonski rad, na kraju se ipak vraćaju pa opet rade za 1000 maraka kolika je trenutna prosječna plata u ovom sektoru. I takoo dooo....pa do aprila sljedeće godine, kada će opet raditi više, ali duplo više i zaraditi.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()