Miting "Srpska te zove": "Slika odlučnog srpskog naroda koji ne želi da bude žigosan"

Prst u oko Federaciji

19.04.2024. 20:00
  • Podijeli:

Na sinoćnjem mitingu "Srpska te zove" u Banjaluci, svijet je vidio sliku hrabrog i odlučnog srpskog naroda, sliku patriota koji vole Srpsku i slobodu, i koji neće da budu lažno žigosani i etiketirani etiketom "genocidaša", poručio je predsjednik Republike Srpske. Takva slika bila je prst u oko Federaciji, iz koje stižu oštra reagovanja.

"Krik iz dubine duše koja već tri decenije živi za nedosanjanom pravdom", odzvanjala je ova izjava Branislava Vučetića Banjalukom - jedan od najemotivnijih trenutak na mitingu "Srpska te zove".

"Majku nismo stigli da oplačemo niti da prihvatimo to da je nema a došao je zlokobni datum 14.12.1992.godine. Tog dana vojnici slobodnog čovjeka i za sud nevinog komandanta 28 divizije Nasera Orića napali su na selo Bjelovac. U pomentuom napadu na Bjelova stradali su mi otac i brat koji je imao samo 17 godina", kazao je Vučetić.

I upravo je to ono što je najtragičnije, poručio je predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik je napomenuo da 3.500 hiljade ubijenih Srba na prostoru Srebrenice i Bratunca, niko ne primjećuje.

"Nemojte to da radite, nemojte jer to ne doprinosi životu u BiH, pogrešna je kalkulacija da ovo može da pomiri, ovo nas trajno razdvaja i ne želimo da živimo s vama koji hoćete da kažete da je srpski narod genocidan", poručio je Dodik.

Burne reakcije stižu iz Federacije. Iz Memorijalnog centra Srebrenica, između ostalog, zatražili su od američkog Ministarstva finansija hitne sankcije za sve učesnike skupa.

"Još jednom je danas cijeli svijet vidio sliku negatora genocida, neljudske nastupe onih koje nažalost zovemo svojim komšijama i onih sa kojima nažalost dijelimo političku stvarnost u ovoj prelijepoj zemlji", izjavio je Elemdin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH.

"U Srebrenici se desio genocid. Ovu jednostavnu istinu nije lako prihvatiti nijednom normalnom ljudskom biću. Genocid na kraju 20. stoljeća je gotovo nemoguće pojmiti", rekao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH 
Osudio ga je, nakon razgovora sa članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem, generalni sekretar UN-a Antonio Guteres, koji im je pružio punu podršku. Međutim, kako upozorava rukovostvo Srbije, borba neće biti uzaludna.

"Mnoge ćemo iznenaditi. Vidjećete da neće većina zemalja članica UN-a eksplicitno podržati ovu rezoluciju, neće imati eksplicitnu većinu, koliko god se trudili da način glasanja bude podmukao i nefer", poručila je Ana Brnabić, predsjednik Narodne skupštine Srbije.

Kakvo će glasanje biti znaće se početkom maja kada će se Rezolucija naći pred Generalnom skupštinom UN-a. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()