Barbarez: Imamo viziju koja se razlikuje od prošlih, naša filozofija će se fokusirati na tim!

Zeljković: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

19.04.2024. 18:02
  • Podijeli:
sergej barbarez foto Instagram-1668021259321.webp Foto: Instagram

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je i zvanično predstavila novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzeo je legendarni Sergej Barbarez.

Predsjednik Fudbalskog saveza Vico Zeljković je predstavio novog selektora.

“Prije bilo čega što kažem želim gospodinu Sergeju Barbarezu uputiti čestitku zbog imenovanja na čelo reprezentacije BiH, ali i gospodinu Spahiću na mjesto direktora. Ovo je velika stvar za bh. fudbal i drago mi je da smo našli zajednički jezik sa legendama. Želimo u naredne četiri godine uraditi velike stvari. Drago mi je da smo pored nekih nesuglasica iz prošlosti, koje su bile verbalne. Te stvari smo prevazišli, sjeli za stol i ljudski se dogovorili i pričali o fudbalu. Želimo da fudbal krene boljim smjerom i putanjom. Ja kao predsjednik sam u prošlosti neke stvari izjavio, prije svega sam rekao da Barbarez neće biti selektor dok sam ja tu. Neke stvari su bile u afektu, a rekao bih da samo budale ne mijenjaju mišljenje. Nisam sujetan i nije mi bilo teško da sjedemo i da neke stvari stavimo po strani i da se fudbalski dogovaramo.”, rekao je Zeljković, a potom dodao:

“Tu je i gospodin Spahić i drago mi je da su istinske legende tu. Gospodin Misimović ostaje u Savez u i bit će na poziciji savjetnika. U ovom momentu je najbolje da idemo u ovom smjeru. Želim istaći zadovoljstvo i da kažem da je IO kao i prethodnim imenovanjima bio jednoglasan. Podrška je bila i od gospodina Durića i Beusa i mi smo na zadovoljstvo svih uspjeli završiti posao. Ugovor će biti potpisan na četiri godine. Bitno je istaći da je nama ova godina jako teška. Imamo osam paklenih utakmica i svi moramo biti svjesni da nije realno očekivati neke rezultate. Ovu godinu treba iskoristiti za naredne cikluse za Euro i SP. Krajnji cilj je pokušaj odlaska na Euro. Svjetsko prvenstvo i kvalifiikacije koje se igraju 2025. godine nisu realno, ali nećemo se predati. To sam pričao i sa selektorom i sportskim direktorom. Oni su karakteri i pokušat ćemo i dat ćemo sve od sebe. Želim da kažem da Savez razmišlja da nam predstoji težak period i nije realno očekivati iskorak. Ako se dese bit ćemo sretni.”

Nakon toga se obratio i Sergej Barbarez.

“Ovo je velika stvar za mene. Nadam se da će biti za Savez i reprezentaciju velika stvar. Dolazimo s velikim ponosom da učinimo neke dobre stvari. Bilo bi nekorektno s moje strane prošlost komentarisati. Držim se onoga što imamo mi kao viziju svi u Savezu. Slijedit ćemo naš put, budite uvjereni da će to sve biti korektno i ovi svi malo stariji znaju kako to ide”, rekao je Barbarez.

Medijima se obratio i Emir Spahić.

“Sve se brzo dogodilo i odigralo. Ja ću sebi uzeti vremena da se sve slegne da na miru mogu komentirati situaciju novonastalo za mene. Ići ćemo planski, to je sigurno. U dogovoru. Idemo meč po meč i vidjet ćemo kako će to biti. Prvu godinu želimo zgrabiti nešto bodova i pobjeda. To mi je želja, mada svi s oprezom komentiraju ovih prvih 5-6 utakmica. Ja tu vidim nešto pozitivno. Velike reprezentacije su tu, veliki protivnici i tu treba tražiti imena koja će moći nositi ovaj tim u narednom periodu”, rekao je Spahić.

Barbarez je trener kao nepoznanica, a govorio je i o svojoj fudbalskoj filozofiji.

“Hajde da na prvoj press konferenciji ne idemo u detalju. Mi imamo viziju koja će se razlikovati od prošlih. Imamo potrebu neke stvari promijeniti. Zato je stvorena ekipa oko nas. Ja sam uvijek želio raditi sa ljudima koji su pametniji od mene, a tako će biti i sada. Idemo kao tim to će biti ta “ja” imenica – znači tim”, istakao je Barbarez.

Vico Zeljković je istakao kako će selektor imati punu slobodu u kreiranju stručnog štaba. To je sigurno pozitivna stvar, jer do sada nije bilo tako.

Barbarez je upitan i ko će konkretno biti u stručnom štabu.

“Neki taj reprezentativni fudbal se razlikuje od klupskog. Dosta se tu pita menadžerski dio posla koji mene i najviše zanima. Bit će tu ekipa koju ćete svi podržati. Tu će biti imena koja svi znate. Već se nešto špekuliše, ali u finalnim razgovorima smo. Bit će to lijepo, ali neke stvari nije lako argumentovani. Ekipa će biti na broju jedan i oni će imati punu slobodu rada sa mnom. Nisam ja bio samo kapiten na terenu, nego i u privatnom životu. Ako među sobom imamo dobar respekt to će funkcionisati”, istakao je novi selektor Zmajeva.

Spahić je upitan da li će mu biti teško surađivati sa Barbarezom.

“Kada kažete hoću li imati problem i sa komunikacijom, neću. Ne vjerujem da hoćemo. Mi se dugo poznajemo. Čak nekih 20 godina, znam ja dobro kakav je on karakter. Mislim da će to sve ostati kontrolisano. Sve ćemo i lijepe i ružne komentare rješavati na lijep način”, rekao je Spahić.

Upitan je selektor i o tome da li će Edin Džeko i u budućnosti biti tu, te da li će njegovo prisustvo značiti u prvim mečevima.

“Mi nećemo moliti nikoga ništa. Sa svakim ćemo odraditi razgovor i vidjeti da li će željeti biti ovdje. Nikad se nikoga nećemo odreći kao što je bilo u prošlosti. Mi smo jedini tim koji se odrekao 10 reprezentativaca prije vremena. Među njima sam i ja, otišao sam ranije zbog nesuglasica. Nikad se nikoga nećemo odreći, sa svima ćemo razgovarati da napravimo pravi put.”, rekao je Barbarez.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()